VERMO

Jag har V75 statistik för hela 2000 talet. Unikt för jokeranvändare och statistiknördar. Du hittat specifikt för varje bana under "knapparna". V75 sammanställt för varje år under årtalen. Du hittar även topplistor och bottenlistor. Mycket mera statistik kommer komma med tiden.

v75 statistik VERMO

startspår / Avdelning

utdelningar

Ovalen på Vermo travbana mäter 1 000 meter. upplopp vilket mäter 180 meter. Vermo är Finlands främsta travbana och kan väl närmast jämföras med Solvalla för oss här hemma i Sverige. Travbanan är officiellt Helsingfors travbana trots att ovalen faktiskt ligger i förorten Esbo en bit utanför. Det är en riktigt fin travanläggning man har i Vermo och banbredden är god vid båda starterna. Vid starten för 2 100 meter (publiksidan) så mäter bredden 24 meter och på motsatt sida vid starten för 1 600 meter så mäter bredden hela 26 meter. Man använder sig av en rak vinge vid autostart vilket inte lämnar någon fördel till hästarna längst ut och det finns ingen openstretch här som de tävlande kan utnyttja över upploppet. Vad man dock har är en ”stallbacksväxel” då utfarten till stallbacken ligger efter mål i svängen och detta kan motivera hästar som är lite småtröga och vill hem att ge det där extra över upploppet i tron om att de ska hem till stallet snarare än att de ska in i mål.
Vermo står även som värd för Finlandia Ajo som är den största travtävlingen som arrangeras i Finland i vilken segrande ekipages ägare erhåller fina 110 000 €. Loppet har arrangerats sedan 1980 och är en tradition i vårt grannland likt Elitloppet här hemma. En annan likhet mellan loppen är att båda körs över distansen 1 609 meter vilket är sprinterdistans.
Värt att nämna när det körs trav i Finland är att det är tillåtet att galoppera en bit över upploppet, rättare exakt så är det tillåtet att studsa i 20 meter över upploppet så länge hästen håller sig till trav när mållinjen passeras. Detta är en trevlig regel som den svenska domarnämnden bör överväga kopiera vid våra svenska tävlingar.

startspår

spårsumma

Uncle Lasse
Trixton
D`One