elitloppet 2006

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

tidernas antiklimax

Usch! vad tråkigt det blev. En sån ursinningt bra prestation och så var han dopad!

Jag de Bellouet kom, sågs och segrade i en fenomenal uppvisning. Förväntningarna inför ”Kannibalens” medverkan var milt uttryckt stora och fransosen tävlade också i en egen division. Efter finalsegern åkte kusken/tränaren Christophe Gallier runt i triumfatorisk stil och visade sin glädje.
 
Den bittra eftersmak som travsportentusiasterna sedan fick, när det visade sig att Jag de Bellouet – ÄN EN GÅNG!!! – tillförts otillåtna medel, är svår att göra sig av med. Dopad. Bara smaka på det.

Vinnaren i Elitloppet 2006 var, liksom tidigare under året i Prix d´Amerique, alltså dopad och det måste ses som en antiklimax utan like. Det är en unik, men föga beundransvärd, prestation att p.g.a. doping lyckas bli fråntagen segern i världens två kanske förnämsta travlopp.

overkligt!

Känslan efter finalvinsten var också lite åt overklighetshållet. Jag de Bellouet såg oerhört taggad ut och krossade sina konkurrenter från dödens på ett sällan skådat sätt.

Ledande kanadensiskan Snazzy Millie öppnade 500 efter 1.06,3 och varvet efter 1.08,9 och fullgjorde sitt uppdrag som hare. Jag de Bellouet avslutade med strax under 1.11 sista halvvarvet och gick undan till lätt seger. Tidigare är det väl bara Varenne som har vunnit Elitloppet på liknande sätt.

ingen skräll

När man, som nu, blickar tillbaka på Jag de Bellouets säsong inför Elitloppet framstår dopingavslöjandet kanske ändå inte som någon större skräll. Om man betänker att

Jag de Bellouet var dopad i Prix d´Amerique 2006 och fråntogs segern. Att Jag de Bellouet sedan travade illa i genrepet inför Elitloppet, Prix de Ducs de Normandie, och diskvalificerades.

Att han därefter, på två veckor, ska bli fräsch och sättas i den grymma författning han var i till Elitloppet är föga sannolikt. Att sedan även tvåan i finalen, italienske Lets Go befanns vara dopad gör det hela än mer trist.

dubbel diskning

Efter en dubbel diskning för doping gick alltså segern till Conny Nobell. Conny vann det första försöket i bekväm stil efter att ha fått bestämma farten till långsamma 14,5 första varvet. Super Light följde med anständigt till andraplatsen från rygg på ledaren.

hot shot knick i det andra försöket

Även det andra försöket vanns från ledningen. Hot Shot Knick spetsade efter 200 körda och höll sedan knappt undan före en vasst spurtande Jag de Bellouet.

Den sistnämnde tryckte sig loss från rygg på ledaren i slutkurvan och tog många längder på Hot Shot Knick upploppet ner. Bakom tätduon hängde övriga mest med.

storslam för gooparna

Efter diskningarna vann alltså Conny Nobell Elitloppet 2006. Givetvis roligt för kretsen runt Conny men knappast för så många andra. I loppet satt Björn Goop i tredje invändigt och efter lucka avslutade han positivt som trea (etta). Stallkamraten Thai Tanic blev fyra (tvåa) efter mestadels andra utvändigt vilket betydde storslam för Gooparna.

Det enda positiva i den här historien är att dopingkontrollen fungerade. Det är bara att hoppas att vi slipper uppleva något liknande igen.

resultat

Elitloppet, final 2006 - 1609 auto

1  Conny Nobell
Goop Björn (Goop Olle) 2/1609 1,48 1,26 09,9a


2  Thai Tanic* (NO) Goop Olle 5/1609 (713) 5,94 09,9a
3  Hot Shot Knick Uhrberg Thomas (Lähdekorpi Kari) 1/1609 (59) 1,43 10,4a
4  Steinlager* Midtfjeld Per Oleg 6/1609 (189) 10,6a
5  Super Light Westholm Jörgen 3/1609 (175) 10,8a

Opl: 7 Snazzy Millie* (CA)
d 4 Jag de Bellouet* (FR)
d 8 Lets Go* (DE)

Tempo: första 500 1.06.3 (7 Snazzy Millie*), 1000 1.08.9 (7 Snazzy Millie*)
sista 500 1.11.4