elitloppet 1995

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

betongväst höll för trycket

I sista kurvan trodde man ZOOGIN skulle spurta förbi ledande COPIAD men Berglöfs stjärna bara sträckte på sig och vann med en längd till slut.
 
En hårt pressad Berglöf körde Elitloppet iklädd betongväst. Allt annat än Copiad-vinst betraktades nämligen allmänt som ett fiasko. Tur att Erik hade axlar av stål.

En klarsynt travanalytiker med lång erfarenhet lär ha sagt att det inte alls är särskilt svårt att vinna Elitloppet. Att upprepa segern året därpå betraktades däremot som en i det närmaste omöjlig prestation.

Copiads hjälteinsats som 1994 ledde fram till Elitlopps-triumf medförde, trots den lärde mannens visdomsord, att trycket på Sverige-ettan landade på närmast orealistiskt höga nivåer.
För sansade bedömare framstod det otänkbart att Copiad skulle ta stryk.

spände bågen för hårt

Men David Wade, det här årets långväga jänkargäst, presenterade en högintressant snackhäst i ett strålande skick. S.J.'s Photo lekte med det namnkunniga motståndet och plötsligt såg Copiads givna seger ut att vara allvarligt hotad.
 
Men Wade spände bågen för hårt, blåste alltför mycket luft i ballongen. Matchen tog snöpligt slut redan innan den hade börjat. "Berglöf körde över min häst", deppade nedstämde Wade sedan S.J.'s Photo felat grovt och hejdlöst i inledningen.

En hastig koll på löpningsfilmen friade emellertid svensken helt på den punkten. Sanningen var i stället den att Wade begärt för mycket av sin fyrbente springare i den så avgjort viktiga spetsstriden.

satte färg på tristessen

I stället placerade offensive och målmedvetne Berglöf sin hårt favorittyngde löpare i ledningen. Därmed såg allt upplagt ut för en ren walk over-seger. Den exalterade publiken gäspade besviket.

Men kölvattensmygande Zoogin satte överraskande färg på loppet. Svanstedts köttbullsliknande fyrfoting behärskade engelska milen bättre än någon hade anat och via en rykande finish piskade han Copiad att prestera sitt yttersta.

Erik Berglöfs utpräglade värmlandsmål spred sig över den trots allt nöjda och tillfredsställda publiken. Berglöfs röst talade ett belåtet språk. Copiad hade klarat provet att för första gången öppna pilsnabbt. Han avfärdade också Zoogins utmanande upploppsfråga i snygg stil.

Kort sagt: Copiad gjorde det han skulle. Han vann Elitloppet för andra, och som det skulle visa sig, sista gången. Erik Berglöf kunde ta av sig betongvästen och andas ut

resultat

Elitloppet, final 1995 - 1609 auto

1 Copiad 1.11,3 - Erik Berglöf
(h 6 år e. Texas - Bibbi Girl)

2 Zoogin, Åke Svanstedt 11,5 (152)
3 Abo Volo, Paul Viel 12,0 (254)
4 Campo Ass, Joseph Verbeeck 12,2 (603)
5 Bonheur de Tillard, J-C Hallais 12,7 (999)
6 S.J.'s Photo, David Wade 12,8g (31)
7 Bolets Igor, Lennart Forsgren ug (192)
8 Bullville Victory, Berndt Lindstedt dg7 (355)

Förstapris: 1.000.000 kr. Odds: 1,39 Plats: 14-20-28