elitloppet 1991

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

stig h valde rätt

Stig H vann båda försöken men hamnade ändå i en besvärlig sits. Vilken häst skulle han köra i finalen? Johansson valde rätt - och vann Elitloppet för fjärde gången.

Att tänka tillbaka på forna tiders Elitlopps-vinnare utan att finna Peace Corps bland dessa namn skulle inte kännas särskilt bra. 

Peace Corps stod på toppen av sin karriär det här året - men hon var ändå inte som bäst, trots segern. Det bevisade egentligen vilken undantagshäst hon var.

tvekaren stig h

Efter de två försöken utspelades ett tveksamhetens scenario i Stig H Johanssons hjärna. Skulle valet bli att hålla i tömmarna bakom Peace Corps eller föredrog han Shogun Lobell?
Jänkarduons prestationer i försöken lyste av klass och det föreföll inte alls självklart för Stig H att köra Peace Corps. Men så blev det.

Kanske var det tur för "Pisan" att Mack Lobell inte brydde sig om Elitloppet längre. Nu stod istället Kit Lobell, Ultra Ducal och Shogun Lobell för motståndet. Och trots finalgalopper för de båda sistnämnda spelades en virvlande duell upp med två gigantiska elitston i huvudrollen.

Ett tredje sto, Nealy Lobell, bidrog dessutom med extra kulör. Johnny Takter släppte i försöket ledningen till Peace Corps men nu körde han offensivt, för seger, i stålstoets fjärde final på raken.
Nealy satte omedelbart upp ett våldsamt tempo som Stig H:s andrahäst Shogun Lobell inte matchade. Den klare andrahandaren nöp i hejdlös galopp.

kylige stig h

I det läget visade Johansson sin kyla, vilade i stället Peace Corps i rygg så länge som möjligt, innan han på sista långsidan lyfte ut stoet för att börja ge hårdhänt massage på ledarhästen.

Detta dock på bekostnad av att bakomvarande Kit Lobell bjöds in i matchen på ett, för favoritspelarna, otrevligt vis. Men Stig H hade bedömt situationen rätt, Peace Corps förfogade över tillräcklig styrka och mod för att hålla Kit Lobell, VM-etta 1989, ifrån sig med en säker halv längd.

I skuggan av den publikvänliga upploppsduellen dundrade franske Ultra Ducal fram med blixtens hastighet. Efter galoppen på sista långsidan dansade han i 09,5-fart i 600 meter!
Arga och ibland elaka Peace Corps var ingen lätt individ att ha att göra med. Varken för konkurrenterna på banan eller för de personer som jobbade nära stoet.

Till råga på allt hamnade sedermera Stig H på kollisionskurs med hästens ägare - och samarbetetövergavs blixtsnabbt. Där slutade egentligen sagan om Peace Corps.

resultat

Elitloppet, final 1991 - 1609 auto

1 Peace Corps 1.12,2 - Stig H Johansson
(sto 5 år e. Baltic Speed - Worth Beein)

2 Kit Lobell, Berndt Lindstedt 12,3 (128)
3 Brendy, Willie Rode 12,5 (999)
4 Ultra Ducal, Paul Viel 12,6g (70)
5 Nealy Lobell, Johnny Takter 12,6 (533)
6 Beseiged, Veijo Heiskanen 12,8 (329)
7 Shogun Lobell, Olle Goop ug (37)
Struken: Atas Fighter L.

Förstapris: 1.000.000 kr. Odds: 1,41 Plats: 11-17-29