elitloppet 2017

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

Det mesta handlade om hur fort Bold Eagle skulle springa i finalen

Mötet mella Nuncio och Bold Eagle hade dom flesta sett fram emot hela våren. Dock hade det kejarmötet fått sig en liten törn då NUNCIO agerat lite sämre på slutet och famlade lite efter toppformen.

Nu spelades 5 BOLD EAGLE till 1,49 i odds i försök 1 och han hade på pappret en överkomlig uppgift. Han skulle helt enkelt bara vinna. 3 DELICIOUS U.S öppnade mot spets, och BOLD EAGLE var tidigt fram utvändigt. SPRING EROM som fick en liten flygande start efter en inledande galopp innan dom anslöt till bilen och hamnade i ledarryggen. Åke Svanstedt och 8 RESOLVE kom riktigt bra på det, och lade sig i 2:a utv. Denna kvartett låg en 20-30 meter före 2 D.D.´S HITMAN och 7 TAKETHEM vid 500 meters passeringen. En öppning som landade på 1,09,3. Intressante 6 CRUZADO DELA NOCHE galopperade direkt i starten. Även 4 TJACKO ZAZ efter 100 meter.

Delicious pinnade på och första 1000 öppnades på ursinniga 1,08,6 med ett "monster" utvändigt. DD.`S HITMAN hade forfarande svårt att följa och släpade en bit bakom dessa 4:a.
In på upploppet började Örjan och DELICIOUS hissa nödflag efter manglingen av BOLD EAGLE.
Fransmannen bara stegade undan och vann på hiskeliga 1,08,4! 30 meter före dom andra.
RESOLVE gjorde det bra och slutade 2:a. D.D.´S HITMAN avlutade sista 700 med 1,07,7! och var den enda som kunde hålla jämna steg med fransmannen sista 700, och spurtade in på en fantastisk 3:e plats, knappt före 12 årige SPRING EROM.

DELICIOUS den stackarn, blev riktigt mörbultad i ledningen och slutade i det slagna fältet. Redén var besviken efteråt att Örjan valt att svara med sitt fina sto. Jag förstår Redén, varför släppte han inte till världens bästa häst för att ta sig till final.

Det kan vara den värsta insatsen man sett i ett travlopp!

I försök 2 var det mkt snack om att 1 UP AND QUICK med Franck Nivard skulle leda loppet länge. Han kunde inte alls vara med från början och NUNCIO och Örjan brakade till spets efter en bit.
TIMOKO och Björn Goop hamnade i dödens, och TWISTER BI i 2:a utvändigt. UP AND QUICK i ledarens rygg. Alla hästar var felfria och den här öppningen jämfört med det förra var "vilsam"
Efter 400 meter ledsnade Johan Untersteiner med PROPULSION på det låga tempot, och valde att avancera från 3:e utv till dödens. 500 meter öppnades på 1,11,8!

600 kvar attackerar Christoffer Eriksson från 3:e utv med TWISTER BI med DANTE BOKO tätt i rygg, och Björn Goop sitter konstigt nog kvar i 2:a utvändigt. Troligtvis litade han på PROPULSIONS rygg.

Men TWISTER BI´s attack kom snabbt av sig och han kunde inte mycket. TIMOKO hade fritt fram och kunde ta sig till final via en 3:e plats. NUNCIO vann men imponerade inte till fullo.

PROPULSION höll farten bra i den snabba avslutningen till en 2:a plats. IN VAIN SUND tog sig också till final via en invändig spurt. Alla 8 hästar var ganska samlade i mål. Loppets märkligaste styrning stod finske Janne Soronen med speedkulan 8 ELAIN WEB för. Han försökte inte ens ta sig till final och valde köra en märklig sista sjuhundring. Hästen hade gått om krafter kvar i mål. Försöker man inte ta sig till final i elitloppet och sparar hästen eller vad han höll på med , då vet inte jag?
Vinnartiden på NUNCIO blev 10,1. Det blev ett "sömnigt" försök om man jämför med det första.

Tji så fel vi fick!

Hur skulle någon kunna rå på BOLD EAGLE i finalen? Elitloppet var liksom över på någotvis.

Men tji så fel vi fick.

Björn Goop lurade alla och snabböppnade med 5 TIMOKO till spets! Efter 400 meter valde Åke gå ner i rygg på TIMOKO med RESOLVE och Örjan gick ut till dödens med fransmannen BOLD EAGLE i rygg. 2:a utvändigt för favoriten 2 BOLD EAGLE, hur ska den kunna förlora nu?

Björn öppnade första 500 efter ganska snabba 1,08,0!
Nu väntade man bara på när BOLD EAGLE skulle attackera.
Första 1000 efter 1,09,5 och då väljer Franck Nivard att attackera med Bold Eagle.
Dock bet det inte som vi hade väntat oss. Han var märkbart sämre än i försöket. Hade han kört för fort redan i försöket?

Nuncio orkade inte i dödens och slutade 5:a. Åke och Resolve kunde inte heller haka på en undflyende TIMOKO in på upploppet men höll till bronset., BOLD EAGLE stod inte att känna igen, men trots det slutade han 4:a. I stället var det PROPLUSION och Johan Untersteiner som liftat med i ryggen på BOLD EAGLE som var närmast en suverän TIMOKO i mål.
12 årige SPRING EROM kryssade på upploppet och hade sparade krafter!

10 åriga TIMOKO´s andra seger i Elitloppet var ett faktum och Björn Goop var överlycklig.
Wooow! det är inte ofta man får se en 30 oddsare vinna ett sånt här stort lopp, på detta viset.

Finalen 700 kvar!

Finalen 500 kvar! BOLD EAGLE attackerar

FÖRSÖK 1
FÖRSÖK 2
FINALEN