elitloppet 1987

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

i tredjespår hela vägen!

Den här prestationen glömmer jag aldrig. En av mina favoriter. 3:e spår åkandes.. Jag minns att jag lirade honom.

"Nej, han är chanslös, det ska bara inte gå". Så resonerade travexperterna. Men Utah Bulwark struntade i logikens lagar. Han mosade allihop - den tunga vägen.

Råstarka hästar utan speed har genom åren haft synnerligen svårt att hävda sig i Elitloppet. Många starka stjärnor har också helt enkelt struntat i att försöka. "Det är ju ändå lönlöst".

Att Utah Bulwark skulle vinna Elitloppet ansågs länge otänkbart - men inte för Stig H Johansson. Han gick iland med det svåra konststycket att göra en konkurrenskraftig sprinter av den urstarke fuxen.

Men Stig H var naturligtvis tvungen att speedköra "hela vägen". Och som tur var satte täthästarna upp ett vrålhögt tempo så att Utah därmed "mötte" konkurrenterna sista biten.

sprängde ljudvallen!

Gamla Elitlopp brukar emellanåt bli ihågkomna för något särskilt - något som kanske inte har så mycket med vinnarhästen att göra. Precis så var det också med 1987 års upplaga.

Vem minns inte norrmännens besvikna jättesuck när Rex Rodney kastade sig i en hejdundrande startgalopp? Och vem minns inte "Rexens" oerhörda halvvarv när han sprängde ljudvallen i ett desperat försök att komma ikapp fältet?

Vrålet från de proppfulla läktarna gjorde det också omöjligt för körande Kjell Håkonsen att uppfatta att hans häst blivit "hängd" av domarna.

"Jag blev tvungen att förklara det för Kjell när han passerade mig på sista långsidan", sa Stig H Johansson som i det läget insåg att den diskade norrmannen utgjorde ett störande inslag för den sladdande och frenetiskt jagande Utah Bulwark.

Rex Rodney togs ur fältet och Utah Bulwark ångade vidare - mot segern under hemmapublikens jubel. Stig H höjde körspöet i en segergest.

snacket på läktarna

Vi hade fått vår revansch. Rex Rodney var besegrad, ordningen återställd men kanske ändå inte på det sättet vi hade hoppats. Snacket på platserna kretsade kring Rex Rodney. Hur hade det gått om han inte blivit diskad?
 
Hade Utah Bulwark vunnit ändå? Naturligtvis är detta frågor som aldrig går att besvara - men vi ställer oss ändå dessa hypotetiska spörsmål - om och om igen...

Utah Bulwarks karriär kulminerade i och med Elitlopps-segern. Efter schism och ägarbråk sa Stig H tack och adjö till Utah, som sen aldrig mer blev "häst" igen. Att han floppade i aveln är dock en helt annan historia.

resultat

Elitloppet, final 1987 - 1609 auto

1 Utah Bulwark 1.12,1 - Stig H Johansson
(h. 8 år e. Utah IX - Nibby Bulwark)

2 Pay Nibs, Bengt Holm 12,3g (360)
3 Callit, Karl O Johansson 12,6 (130)
4 Lucky Number, Pertti Puikkonen 12,7 (999)
5 Grades Singing, Olle Goop 12,7 (20)
6 Lord Roy F., Ulf Thoresen 13,5g (999)
7 Prince Royal, Philippe Verva 14,8g (74)
8 Rex Rodney, Kjell Håkonsen dgu (27)

Förstapris: 500.000 kr. Odds: 6,31 Plats: 22-34-33