elitloppet 1999

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

det var taktiken som avgjorde

Jag var på plats och känslan var att det var ett ganska tråkigt lopp, händelsefattigt var ordet!

En kort överläggning i samband med spårlottningen. Sedan hade Jos Verbeeck klart för sig hur han skulle vinna Elitloppet med Remington Crown. Han gjorde det också.

Det gäller inte bara att ha bästa hästen för att vinna. Personen i sulkyn måste också vara av världsklass. När Jos Verbeeck frågade kollegan Jean Etienne Dubois om finaltaktiken fick han det svar han ville. Jean Etienne hade inte tänkt sig att svara.

Remington Crown är snabb från start och skulle han bara öppna normalt visste jag att chansen skulle vara stor att vi kom till spets. Sedan hoppades jag kunna dämpa tempot en bit för att kunna ta emot Moni Maker när hon kom. Det blev precis som jag hade hoppats, berättade en glädjestrålande Jos efter loppet.

tredje gången gillt

Det var inte bara Jos som var glad som en speleman. Tränaren Jan Kruithof var glädjestrålande när han fick berätta efter loppet.

Jag har försökt tidigare i Elitloppet. Redan som 17-åring var jag med min pappa som skötare när han deltog i Elitloppet. Sedan har jag också provat med Potin d'Amour (1988) men han räckte inte. Nu känns det underbart när Remington Crown vunnit, sa han.

I försöket var Remington mycket bra när han plockade ner Bowlin For Dollars från spets. "Exilsvensken" var i mycket fint skick för dagen och blir intressant att följa framöver. Den forne svenske Kriterie- och Derby-vinnaren lär bli kvar i världseliten.
Givetvis är det min förhoppning att vi ska kunna komma tillbaka med Remington Crown till Elitloppet nästa år, sa Kruitof.

Det andra försöket vanns av Giesolo de Lou som tursamt kom loss 200 kvar och spurtade ner allt. Moni Maker var en klart dålig trea från spets.

plus till ambra

Hur många av årets 16 hästar som är med nästa år står skrivet i stjärnorna. En som definitivt blir intressant att följa är Fridhems Ambra, hon var loppets stora utropstecken. På sin femårsdag spurtade hon vassast av alla. Tar hon bara loppen på rätt sätt blir hon dunderintressant framöver.

Zoogins farväl i Elitloppet blev också med beröm godkänt. Zoogin såg fin ut men han hade inte den tur som krävs. Att höra jublet på Solvalla när Zoogin presenterades gav dock gåshud på kroppen.

resultat

Elitloppet, final 1999 - 1609 auto

1 Remington Crown ­ Jos Verbeeck, 1.12,6
(hingst 6 år e. Lord of All ­ Ecco G.T.)

2 Moni Maker, W Hennessey 12,8 (19)
3 Goodtimes, D Wall 12,8 (300)
4 Fridhems Ambra, S Söderkvist 13,1 (1427)
5 Baron Pepper, SH Johansson 13,1 (104)
6 Zoogin, Å Svanstedt 13,1 (197)
7 Indian Silver, J Kontio 13,5g (183)
8 Giesolo de Lou, J-E Dubois 14,0 (39)

Förstapris: 1.500.000 kr. Odds: 4,18 Plats: 1,55 - 1,39 - 2,48