elitloppet 2002

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

capitano var sig lik

Han gjorde det igen! Tarzan satte färg på tillställningen!

Inget snack, han är fortfarande bäst, Varenne. Om nu ägarna gör allvar av sitt hot om att han ska sluta så vet vi ändå vem som är bäst nästa år. Vi frågade Varennes tränare Jori Turja om han hade pratat med Stefan Melander efter loppet.

- Ja då, sa Turja, jag till och med bjöd med honom på festen ikväll. Men han tackade nej. Han var väl lite besviken kanske.

en tävlingsindivid

Det kan man mycket väl tänka sig för Melander är ju en tävlare och såna vill alltid vinna. Så klart att han blir besviken när han inte gör det. Helt rätt.

Fast i det här fallet lite fel också. Vi kan återvända till Turja som ju inte fick nåt nervdaller av Scarlets försöksseger.
- Nej, visst är han bra Scarlet Knight men vi ska komma ihåg att han är ung och färsk och inte har gjort så många starter.
 
Även om han är snabb så behövs det nog lite tid innan han också har den där hårdheten som Varenne har hunnit skaffa sig. Jag tror att Scarlet kan bli ännu bättre framöver om allt fungerar.

pansarvagnen hårdast

På den punkten är jag helt överens med Turja. Okej, Scarlet kunde inte slå Varenne - men det kan ju ingen annan heller. Okej, Tarzan kanske hoppades på att Scarlet Knight skulle plocka kronan av Varenne och själv visa sig vara världens bästa.

Än så länge är det emellertid pansarvagnen från Rom som är värst i världen.
Faktiskt lite synd om Scarlet om nu Tarzan är besviken på honom. Men det lär han väl inte vara. Han gjorde ju två topplopp.
 
Så det var nog bara tävlaren Melander som var besviken för att han inte vann.

att tävla eller inte tävla

Det har ju snackats från och till om Varennes fortsatta tävlande. Turja vill förstås ha sin segermaskin kvar i stallet men i söndags var det åter en i ägarekretsen som sa att det här var Varennes sista år på banan.

Turja själv har dock inte helt gett upp hoppet om ett år till. Det förefaller som om det finns några bland ägarna som håller med Turja.

Just nu ska i alla fall Varenne hem en vända och hämta nåt förstapris i Italien innan han sen går till Göteborg för sommarutflykter till Finland och Hugo Åbergs.

nya världsrekord?

Om nu Jori Turja mot förmodan skulle vara besviken så skulle det väl enbart vara för att han trodde på en tid under 1.10. Att det nu inte blev så kanske kan bero på att Varenne blev lite för ensam när Giampaolo ryckte norsken på upploppet. Il Capitano ansåg det naturligtvis inte nödvändigt att kuta fortare. Vilket han hade helt rätt i.

Klanen med Varenne i spetsen är dock på väg mot finska Mikkeli.
- Det, säger Turja, är en riktigt snabb bana så där kan det finnas chans till en tid under 1.10, eller kanske t.o.m. under 1.09.

tack,tarzan och scarlet

Även om det nu inte blev nån kamp in på ritsen i finalen så kan man i alla fall snacka om jubel då Scarlet mosade gänget i sitt försök.

Det var en uppvisning som hette duga och det blev i alla fall lite snack om hur det skulle gå i finalen. I vanliga fall blir det inte så mycket prat när Varenne är med men den här gången lyckades ändå Tarzan och Scarlet få till en riktig Elitloppsstämning och det tackar vi för. Alltid skönt när det pirrar så där lite extra när bilen släpper fältet. Det är det vi vill känna.

Blir det likadant nästa år? Fast det är klart - om Varenne abdikerat så är det väl i stället Scarlet som är ensam och överlägsen. Om nu inte även han sällar sig till avelsmatadorerna förstås.

resultat

Elitloppet, final 2002 - 1609 auto

1 Varenne* 1.10,2 Giampaolo Minnucci
(Hingst 7 år e. Waikiki Beach-Ialmaz)

2 H.P.Paque*, Trond Smedshammer, 10,4 (125)
3 Scarlet Knight, Stefan Melander, 10,5 (34)
4 Victory Tilly, Stig H Johansson, 10,5 (133)
5 Com Hector, Jim Frick, 10,8 (1028)
6 Cenit Guy, Claes Svensson, 10,9 (1286)
7 Abano As*, Torbjörn Jansson, 10,9 (2193)
8 Fan Idole*, Richard W Denechere, 11,0 (355)

Förstapris: 2.000.000 kr. Odds: 1,32 Plats: 1,03-1,16-1,11