elitloppet 1985

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

nackhåren reste sig

Ingen har någonsin kört en bättre häst. Visst, kommentaren var kaxig - men inte alls gripen ur luften.
 
En månad senare vann Torbjörn Jansson och Meadow Road Elitloppet. Somliga travlopp har allt. Det är precis som med en bra film eller med en intressant människa vi mött - man glömmer det inte.
Elitloppet av årgång 1985 är ett sånt lopp. Det hade allt; sol, värme, topphästar, dramatik och en populär blå-gul vinnare, som dessutom slog ur underläge.

fick slita för finalplats

Att Meadow Road skulle vinna Elitloppet 1985 var måhända ingen större överraskning. Tobbe hade ju efter segern i Olympiatravet på våren samma år sagt att han hade bästa hästen. Ett överraskande uttalande som fritt tolkat betydde att Solvalla-tränaren hade världens bästa häst.

Men omständigheterna kring loppet gjorde ändå att Meddes triumf kom som, om inte en chock, så i alla fall som en präktig överraskning. 

Meadow Road lottades nämligen till åttondespår i försöket, det brukar automatiskt betyda att man är golvad på förhand. Medde fick nu också slita ont för att över huvud taget gå till final. Men som fyra, där Minou du Donjon utklassningsvann på 11,5 gjorde han i skymundan ett fruktansvärt lopp.
Den kunniga Solvalla-publiken hade förstås insatsen i färskt minne - men även om hjärtat låg hos Meadow Road så menade hjärnan att det inte skulle gå att vinna finalen. Inte från ett smått omöjligt sjundespår, inte mot två franska kanoner som båda knallat 1.11-tider i försöken. Nej, det såg omöjligt ut.

torbjörn grät..

Men Medde gjorde't ändå. Smög med i draget samtidigt som Anders Lindqvist offrade Viroid i ledningen. Vråltempot i täten gynnade såklart Meadow Road och när Torbjörn Jansson lyfte ut sin mörke krigare för anfall reste sig nackhåren på de närmare 30.000 heltända själarna på platserna.

Fransmännen sprang in i väggen, Tobbe grät i vinnarcirkeln och jublet ville aldrig ta slut. Populärare segrare får man leta efter i Elitloppets historia.
Kanske just därför kommer vi aldrig att glömma 1985 års rafflande upplaga.
Sen for elitloppsvinnaren till USA, imponerade på jänkarna innan han skadade sig illa i träningen och därefter såldes för avel till Staterna. Segermaskinen Meadow Road drog sig tillbaka som en kung. Han slutade när han var på topp.
Härom året återvände han till Sverige och slöt cirkeln. 

resultat

Elitloppet, final 1985 - 1609 auto

1 Meadow Road 1.11,6 - Torbjörn Jansson
(h. 6 år e. Madison Avenue - Francessa)

2 Rosalind's Guy, Veijo Heiskanen 11,6 (419)
3 Brandy Hanover, Ove Kristoffersson 11,8 (200)
4 Mon Tourbillon, Jean Pierre Viel 11,8 (18)
5 The Onion, Stig H Johansson 11,9 (91)
6 Minou du Donjon, Olle Goop 11,9 (40)
7 Viroid, Anders Lindqvist 12,5 (165)
8 Micado C., Ulf Nordin 16,5 (196)

Förstapris: 350.000 kr. Odds: 5,72 Plats: 23-32-29