elitloppet 2015

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

lite av folkets häst

I mitten av april startade Royal Fighter i silverdivisionen på Mantorp. Tränare Per K Eriksson valde då, precis som under en längre tid innan, att köra med skor runt om för att spara hovarna till Elitloppshelgen. Drygt 1,5 månad senare plockar Royal Fighter ned Mosaique Face från dödens i ett Elitloppsförsök...

Royal Fighter/Jennifer Tillman är ett publikkärt ekipage och det jublades lite extra när duon presenterades framför E-läktaren. Man förstår man hur viktiga sådana här ekipage är för travsportens bredd.

Royal Fighter har gått barfota runt om sex gånger i livet. Fem gånger har han vunnit och den sjätte gången (Elitloppsfinalen) satt han fast med krafter sparade - till Jennifer Tillsammans stora förtret!

hatten av för roger walmann

Som gjort ett grymt tränarjobb med Magic Tonight. I sin senaste start var hästen när att förlora mot Reven d'Amour i en klen Gulddivision på Åby och missa en garantiplats i Elitloppet. Genrepet inför loppet med stort "L" var minst sagt tveksamt, men här hade Solvallatränaren verkligen prickat formen.

I försöket tog Magic Tonight enkelt hand om ledningen från sitt femtespår och vann på helgens snabbaste tid 09,7/1609. Vi måste även förundras över Ari Moilanens styrning med "flagghästen" Bret Boko som valde att gå i andraspår istället för att krypa ned i tredje invändigt. Istället fick On Track Piraten tredje inner och var bara en läpp ifrån att kvalificera sig till final.

magic tonight segrade

Svenskägde stjärnhästen vann ett rekordjämnt lopp – men var nära att åka dit.

– Jag gjorde ett misstag i sista sväng, men tack och lov räckte det, säger segerkusken Örjan Kihlström.
Magic Tonight som, precis som i försöket  ledde runt om. Mosiaque Face var tapper som tvåa från dödens och var markant bättre än i sitt försök. Men Nuncio... Vad är det för djur egentligen? Man bara väntade på att han skulle kasta ankare, men han var med dem hela vägen in i mål - bara en halv längd bakom vinnande Magic Tonight. Och då gick fyraåringen FÖRST I TREDJESPÅR HELA loppet! Det är ett monster!
 
In på upploppet såg Magic Tonight slagen ut och Mosaique Face var på väg att koppla segergreppet. Då kontrade Magic Tonight och bärgade segern, värd tre miljoner kronor.
 
– Det kändes jättebra i sista sväng, det kändes som jag satt på leken och ville inte släppa ut Royal Fighter, men det var en miss jag ångrade lite. In på upploppet var det lite svårt att få i gång honom igen, men tack och lov räckte det, säger Örjan Kihlström.

Det var andra gången Örjan Kihlström vann Elitloppet. Han har tidigare vunnit med From Above.
– Elitloppet är något alldeles speciellt att vinna. Jag har själv stått på e-läktaren. Att stå här och få vinna är grymt. Roger Walmann hade prickat formen helt perfekt på hästen, han kändes 100 procent bra i dag.
 
Starkt tränarjobb och hatten av för Roger Walmann och kretsen kring Magic Tonight. Det är bara gratta Roger, Örjan, ägaren Lennart Ågren och alla andra!

resultat

Elitloppet, final 2015 - 1609 auto

1, 1 MAGIC TONIGHT (US) Kihlström Örjan
(Walmann Roger)  4,35  10,1a


2, 6 MOSAIQUE FACE  Kolgjini Lutfi  (155) 10,2a
3, 4 NUNCIO (US) Melander Stefan (49) 10,2a
4. 2 ROYAL FIGHTER Tillman Jennifer (69) 10,3a
5, 5 B.B.S.SUGARLIGHT* Untersteiner Peter (55) 10,4a

0pl. 8 VINCENNES Raffin Eric (170) 10,4a
0pl, 3 MAVEN* (US) Takter Johnny (45) 10,4a
0pl, 7 TIMOKO* (FR) Goop Björn (131) 10,5a

Tempo: första 500 1.08.9 (1 Magic Tonight), 1000 1.09.9
(1 Magic Tonight) sista 500 10.7
Segermarginal: huvud, Banförhållande: Lätt bana
Pris: 3.000.000-1.200.000-600.000-300.000-150.000 (5 priser)