elitloppet 1981

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

både argast och bäst tillbaka

Åter franskt eller amerikanskt? Det var frågan 1981. USA-legenden Billy Haughton eller fjolårets kelgris Eugene Lefevre? Svaret blev: franskt genom Leopold Verokken.
 
Svenska flaggor slokade lite denna dag. Vi hade just inte så många svenskar att hoppas på. Det var bara sporten att se fram emot. Som så många andra år hade fransmännen laddat och svenskarna bara lösa skott. Men en härlig krydda hade vi i amerikanarna. Billy Haughton hade med sig den fyraårige Burgomeister som vunnit sin senaste start på 1.13,0. Såna tider var vi inte vana vid i det här landet på den tiden.

starka fransmän

Amrisen var naturligtvis hyperintressant och inte blev det sämre sen Haughton lallat i starten av försöket, hamnat i fjärde par ytter och lossat kanonen 700 kvar. In på upploppet pulvriserade han vårt svenska flaggskepp, den ledande Speedy Min, och bara försvann. Till vinst på 1.13,0. Ja, även här, på Solvalla. 1.10 sista 500 var inte heller så illa pinkat.

Fransmännen hade i Burgomeisters heat den elake Jorky och i ett eget heat fjolårsvinnaren Ideal du Gazeau, som redan det året charmat in sig hos den svenska travpubliken. En synnerligen tung duo.
Även Finland hade hoppet uppe detta år. I första hand genom Super Mon och Pekka Korpi. Ett ekipage som hade hela programmet fullt med ettor.
Burgomeister impade alltså då han vann det första försöket. Jorky slutade tvåa där, nära men utan egentligt intresse av segerstriden. Verokken satt nöjd i andra par utvändigt då Burgomeister blåste förbi. För att sen bara lossa lite på linorna och hissa svajsen sista 200. Tillräckligt för att klä av de andra. Krafter kvar!
 

Så var det dags för Idealen. Bosse Takter spetsade med Norine Hanover. Lefevre åkte fram i andraspår utan rygg men varvet kvar gick ²Kacke² och Pamir Brodde ut i dödens och Idealen fick en bit med draghjälp. Men 500 kvar gick han ut och stånkade förbi dom utan större prut. Plättlätt försök och segertiden blev mycket goda 13,5.
Otur för Finland. Super Mon blev fast och fick lov att backas loss men sen spurtade han som ett jehu till andraplatsen.

Störst argast och bäst!

Dags för en kanonfinal! Burgomeister från bricka två. Idealen från tredje- och Jorky från fjärdespår.
Fast spetsen tog Speedy Min igen. Släppte till Valuable Donut. Burgomeister åter klen iväg till tredje par utvändigt. Ideal du Gazeau stretade iväg och blev kvar i sitt tredjespår. För Jorky satt i dödens och han ville inte släppa.
 

Från E-läktaren! Redan då fältet blåste förbi  1100 kvar såg man alldeles tydligt att Verokken bara satt och småskrattade. Han visste att han skulle greja att hålla Idealen ifrån sig med detta löpningförlopp.
 

Nu väntade man bara på amrisens formidabla slutrökare. 700 kvar sände Haughton. Hej vad det gick! Tills Burgomeister ballade ur i slutsvängen, fick för många ben och trasslade in dom i varandra. Galopp och sist i mål blev det av detta debacle.
Allt medan Verokken, fortfarande småskrattande, lät Jorky löpa ut lite sista 500. 1.11 räckte för att hänga av de andra. Plättlätt var ordet.
Speedy Min och Kalle Fylking, salig i åminnelse, spurtade heroiskt till en andraplats och Pamir Brodde smögs denna gång och avslutade fint till tredjepriset. Så lite svenskt blev det trots allt. 28 på plats på Speedy Min och 3,65 i vinnarodds på Jorky .
 
Fransmännen till vinnarcirkeln. Allra först två stadiga stalldrängar med varsin grov järnkedja. Dessa fäste man i Jorkys tömringar och sen drog man åt var sitt håll. Så mycket man orkade. För Jorky var ingen snäll kamrat. Mera vild än tam. Ingen häst man poserar tillsammans med hållande i huvudlaget.
Sak samma under promenaden hem till stallet. Stallpojkarna långt från hästen med stadiga tag i kättingarna. Verokken alltjämt småskrattande. Ja, Solvallas Elitlopp minns han gärna. 76 och 77 med Dimitria respektive Eleazar. Gammal och van.

resultat

Elitloppet, final 1981 - 1609 auto

1 Jorky 1.13,2 ­ Leopold Verokken
(hingst 6 år e. Kerjacques ­ Vanina B.)

2 Speedy Min, K-G Fylking 13,5 (395)
3 Pamir Brodde, K-E Nilsson 13,6 (1473)
4 Super Mon, Pekka Korpi 13,6 (269)
5 Crown's Pride, V Guzzinati 13,8 (1607)
6 Ideal du Gazeu, Eugene Lefevre 14,3 (19)
7 Valuable Donut, S H Johansson 14,3 (2594)
8 Burgomeister, W Haughton 17,1 (26)

Förstapris: 250.000 kr. Odds: 3,65 Plats: 20-28-55