elitloppet 1984

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

korkad men snabbast!

Ganska korkad - men snabbare än de flesta. Sån var han, "Löken". I försöket tänkte Stig H vara smart, pullade upp, men The Onion blev seg. I finalen bytte Stig H taktik...

Man kan säga att 1984 var något av ett brytpunktens år för de svenska hästarna i Elitloppet. Efter en lång rad år med utländsk (framför allt fransk) dominans fick vi plötsligt en blå-gul prägling på loppet. 

1984 års Elitlopp formade sig till en helt igenom inhemsk affär - som slutade med en högst oväntad svensk trippeltriumf.
 
För en gångs skull knäppte vi de franska hästarna på näsan. Ordentligt dessutom. Faktum är att fransmännen varit så gott som chanslösa i Elitloppet sen dess. Blott en seger efter 1983 - då Ianthin vann. Märkligt.

chockade alla!

The Onion chockade trav-Sverige när han som fyraåring kutade 12 blankt men när han ett år senare vann Elitloppet var det ingen större sensation. 

Spelad till 13 för 10 tog han programenligt hem försöket även om ett oväntat taktiskt upplägg av körande Stig H Johansson skrämde slag på lirarna. "Jag tog upp The Onion genom sista sväng och fick sen inte igång honom igen", förklarade Stig H och utlovade den vanliga, "säkra" taktiken i finalen. Vilket i klartext betydde full fart hela vägen. 

Så blev det också. "Löken" ledde varje meter och segern var aldrig i fara. Såväl 1981, 82 som 83 vanns finalen av Elitloppet på 13,2 men flygmaskinen The Onion putsade den noteringen med en hel sekund.

Bakom "Löken" spurtade Evita Broline och Marcon Lep strålande och förpassade den i försöket så imponerande franske "virvelvinden" Mon Tourbillon utanför prispallen.
Mon Tourbillon gjorde sig känd för att fungera klart bäst i försök till utslagningslopp av den här typen. I finalen gick han att komma till tals med på ett helt annat sätt.

prisades i tv

Sagan om The Onion handlade mycket om att tygla en lätt "störd" individ till att bli foglig och fungera i lopp. TV-sporten gjorde rader av inslag där Stig H prisade skötaren Reijo Liljendahl för det jobb som lades ner på hästen. Och som med tiden formade The Onion till en världssprinter.

The Onions seger i Elitloppet betydde att vi svenskar började tappa respekten för alla utländska, gästspelande storstjärnor.
 
För The Onions egen del innebar segern i Elitloppet naturligtvis ett erkännande och självklart också en puff inför avelskarriären.
Men The Onion floppade i aveln. Kanske inte så konstigt. Visserligen var han en snabb rackare - men hans avkommor präglades mera av pappans svaga psyke.

resultat

Elitloppet, final 1984 - 1609 auto

1 The Onion 1.12,2 - Stig H Johansson
(h 5 år e. Quick Pay - Tina Tribut)

2 Evita Broline, Berndt Lindstedt 12,4 (65)
3 Marcon Lep, Magnus Sandgren 12,5 (37)
4 Mon Tourbillon, Jean-Pierre Viel 12,6 (35)
5 Lutin d'Isigny, Jean Paul Andree 13,1 (122)
6 Keystone Triton, Pekka Korpi 13,2 (949)
7 Armbro Agile, Trevor Richie 13,6 (605)
8 Hickory Almahurst, Ulf Nordin 13,7 (999)

Förstapris: 350.000 kr. Odds: 2,34 Plats: 13-17