elitloppet 2004

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

gidde palema omutlig

GIDDE PALEMA var ruggig från dödens på 10,0!!

Trots dödens hela vägen i Elitloppsfinalen fanns inget hot mot Gidde Palema. Han var bara bäst, totalt omutlig och en synnerligen värdig vinnare.
- Jag är svensk, så för mig är Elitloppet det största man kan vinna, säger Åke Svanstedt efter loppet.
Gidde Palema kan inte påstås att lida av några ålderskrämpor. Han var äldst av de 16 hästarna i försöken, det märktes inte alls.

Efter försöket var det nog en och annan som funderade på Giddes insats. Chanslös mot Revenue, men Åke Svanstedt var nöjd med sin häst.
 
- Det viktigaste var inte att vinna försöket, det var att komma vidare till finalen utan att det kostade för mycket kraft. Men Gidde gick barfota i både försök och final, berättar Åke efter loppet.
Till finalen hade Svanstedt en annan plan. Då var det viktigaste att vinna, och han visste hur loppet skulle vinnas. Det skulle bli en speeduppgörelse, inte sista 500 - utan över 1609 meter. Revenue fick inte en lugn stund i spets.

- Det var första gången jag var på honom lite hela vägen. Det var också första gången som jag ryckte tussarna, det gjorde jag 600 meter kvar och kort efter förstod jag att vi hade slagit Revenue, berättar Åke.

mot andra raka

Mitt i sista sväng valde Svanstedt att ta upp Gidde en aning, det var lyckat konstaterade han efteråt.
- Då kändes han ännu kaxigare, tog ett rejält tag om bettet. Jag valde att ta upp honom för att Civil Action såg så pigg ut, det var den jag var rädd för i det läget. Gidde trodde nog det var klart innan mål så han kopplade av lite sista biten, berättar Åke vidare.

För Svenstedt var detta första segern i Elitloppet, som bäst hade han två andraplatser med Zoogin som bästa resultat. Försöket att vinna med Gidde förra året spolierades efter en galopp.
- Jag ser inte segern som en revansch, det här var en ny chans och eftersom han känns så pigg så tror jag han kan tävla på topp ytterligare en säsong, säger Svanstedt och tar sikte på nästa års upplaga av Elitloppet.

omöjligt att beskriva

När Svanstedt skulle försöka förklara känslan att vinna Elitloppet fick han större problem än under själva loppet.

- Det är....., började han. Nej, det går inte att beskriva i ord utan måste helt enkelt upplevas. Tidigare har man bara sett andra vinna, nu vet jag hur det känns också. Mitt starkaste minne har tidigare varit Mack Lobells första seger, det var lite annorlunda med både häst och kusk än man tidigare varit van vid.

Det råder inte något tvivel om att Gidde Palema är en riktig favorit hos Svanstedt. Han talar sig gärna varm om nioåringen.
- Han har allt man kan begära, är riktigt exemplarisk som häst. Han ligger mig lika varmt om hjärtat som Zoogin gjorde, förklarar Svanstedt.

Lika nöjd var inte Jean Michel Bazire som hade förhandsfavoriten Kesaco Phedo. Bazire skodde om efter första värmningen men var aldrig nöjd med sin springare och ansåg dessutom att banan var opassande hård.

resultat

Elitloppet, final 2004 - 1609 auto
 


1. Gidde Palema 10,0 (19) Åke Svanstedt
(Hingst 9 år e. Alf Palema-Rosie Palema.

2. Civil Action* 10,1, P Leoni (868)
3. Steinlager* 10,2, P O Midtfjeld (372)
4. Revenue 10,2, L Kolgjini (32)
5. H.P.Paque* 10,6, J Kontio (848)
Opl. Tag The Devil*, L Forsgren 10,6 (149),
Prime Prospect*, W Paal 10,7g (730),
Scarlet Knight, S Melander 10,7 (32)

Förstapris: 2.500.000 kr. Odds: 1,98. Plats: 1,34 - 4,01 - 2,58.