elitloppet 1992

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

bäst och vakrast vann

Blixtsnabbt mullrade den långbente snyggingen
till täten. Sen var Elitloppet över. Härlige Billyjojimbob vann publikens hjärta - plus en miljon i kontanter.

De internationella inslagen i det här årets Elitlopp lyste sannerligen inte med sin frånvaro. Allra klarast av dem glittrade Billyjojimbob, festligt döpt efter huvudpersonerna i en kanadensisk
såpopera: Billy Jo och Jim Bob.

hjärtats mjukrum

När man såg Billyjojimbob. Några timmar innan dramatiken började och långt efter att publikplatserna proppats igen värmde den inbjudne och långväga gästen,
i en markslukande aktion och med en hänförande utstrålning gled han rakt in i hjärtas mjukaste rum.

"Precis så ska en travare se ut", tänkte man, men påmindes plötsligt och osökt om det faktum att man inte vinner travlopp enbart tack vare utseendemässiga fördelar.
Men Billyjojimbob var inte bara snygg, han kunde kuta fort också. För fort skulle det visa sig, åtminstone för konkurrenterna. Både från start och över det långa, utslagsgivande upploppet.

I typisk "Emile-stil" dundrade han till spets. Med långa kliv och härligt, runt framsteg bestämdes tempot. Segermarginalen till bakomsmygande Meadow Prophet uppmättes visserligen till blott en halv längd men något snack om saken var det aldrig.
 
Bästa - och vackraste - häst vann. Till stor glädje och lycka för familjehästens ägarpar. Äntligen fick man råd att investera i en egen gård. Det fattiga husvagnslivets dagar var ett minne blott.

Trots vinnarhästens bildskönhet och sällsynta utstrålning lades majoriteten av spelarnas totoinsatser på Peace Corps. Fjolårsvinnaren som den här gången dock, i nye tränaren Torbjörn Janssons regi, icke mäktade med ännu en krävande dödensfinal.
 
Kit Lobell tog revansch på "Pisan" för torsken 1991 och i skymundan tjänade "gammeltanten" Nealy Lobell nya pengar i sin femte raka elitloppsfinal.

Ensam i boken

Pampige Billyjojimbob kan liknas vid en komet. Han dök upp från ingenstans, slocknade sen lika fort och lämnade den stora scenen.

Till stor del berodde detta på att kanadensaren helt enkelt inte höll för fortsatta påfrestningar. Men främst på grund av att han som valack berövades möjligheten att sprida sina talangfulla travargener vidare. En sak är han trots allt ensam om; att som ende valack ha skrivit in sig i den allt tjockare boken som berättar om Elitloppets stolta vinnare. Så sträck på dig, Billy!

resultat

Elitloppet, final 1992 - 1609 auto

1 Billyjojimbob 1.11,8 - Murray Brethour
(v 5 år e. Balanced Image - Ginger Jewel)

2 Meadow Prophet, Lars Gustafsson 11,9 (83)
3 Sea Cove, Joseph Verbeeck 12,1 (453)
4 Nealy Lobell, Johnny Takter 12,2 (987)
5 Kit Lobell, Berndt Lindstedt 12,4 (88)
6 Peace Corps, Torbjörn Jansson 12,5 (22)
7 Park Avenue Kathy, Göran E Johansson 12,5 (146)
8 Super Darby, Wim Paal dg8 (152)

Förstapris: 1.000.000 kr. Odds: 2,40 Plats: 18-22-42