elitloppet 2005

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

steinlager värdig mästare

Åter dags för Norrmännen att glädjas! Kul tycker jag.

Det skulle bli den stora duellen. Svenske Gidde Palema mot norske Steinlager. När krutröken skingrats stod Steinlager som obeskrivlig mästare efter att ha vunnit finalen buslätt från ledningen med, till synes, gott om krafter kvar.

- Det här är det största som har hänt i mitt travliv. Att vinna Elitloppet är det största man kan göra som travtränare, sade Per Oleg Midtfjeld efter loppet.

lite turlig försöksseger

Steinlagers väg mot segern var dock inte helt spikrak. I sitt försök tog han planenligt ledningen men Per Oleg släppte oväntat efter 600 meter när Scarlet Knight och Stefan Melander kom farande. I sista kurvan såg det ganska mörkt ut för Per Oleg att få lucka men 300 kvar blev det sesam öppna dig när Västerbo Daylight kastade in handbromsen i andra utvändigt samtidigt som Giant Superman hade pressat sönder Scarlet från dödens.

När luckan kom sköt Steinlager till rejält och segern blev till slut enkel på 11,0/1609 auto, före en tapper Giant Superman.

- Jag ville inte ha Scarlet Knight pressande utvändigt i försöket eftersom det gällde att ha krafter kvar i finalen. "Tarzan" brukar ju dessutom köra undan rejält med sin häst så jag räknade med att få chansen till slut. Nu vann vi med mycket krafter kvar och allt löste sig perfekt, förklarade Per Oleg sitt taktikval efter loppet.

första försöket enkelt till gidde

Det andra försöket, som egentligen var det första, gick planenligt till Gidde Palema. Gidde kom dock inte direkt till ledningen utan fick överta täten av snabbstartande Digger Crown i utgången av den första kurvan. Över upploppet gled sedan Gidde undan enkelt före Digger Crown på, för klassen, enkla 11,7/1609 auto.

Inför finalen sedan handlade det mesta om spårlottningen. De flesta var överens om att vinnaren av lotten skulle ta spår ett, ta ledningen och sedan också vinna loppet. Nu vanns lotten av Per Oleg som givetvis tog spår ett, och med facit i hand avgjorde detta också loppet. Frågan är dock om Gidde Palema hade vunnit ens från innerspår eftersom Steinlager är så mycket raskare från start att han kanske hade kommit till ledningen ändå?!

steinlager alldeles för bra

Finalen av Elitloppet kommer så här i efterhand att minnas som en ganska odramatisk historia och av en del som ett lopp som inte höll speciellt hög klass. Det är dock att göra det lite väl enkelt för sig. Det var helt enkelt så att vinnande Steinlager var alldeles för bra den här dagen!

Steinlager spetsade väldigt enkelt efter att Stig H Johansson tagit upp direkt och bara siktat in sig på ryggen på norsken. Gidde Palema hamnade programenligt utvändigt om Steinlager och även om Gidde höll godkänt som femma kändes det ändå som att Gidde inte tävlade riktigt på topp den här dagen.
 
Giant Superman fullföljde strålande som tvåa från andra utvändigt och Giant Diablo fick sitt internationella genombrott genom att spurta fantastiskt från fjärde invändigt till tredjeplatsen via 1.08/800.

Men åt vinnande Steinlager fanns alltså inget att göra och att vinna ett Elitlopp buslätt på strålande 10,0/1609 med tussarna kvar är inget annat än oerhört imponerande! Per Oleg Midtfjeld hade hela vintern sagt att han haft siktet inställt på att ha hästen på topp just den här helgen och han lyckades verkligen! Grattis Steinlager! Grattis Per Oleg och ägare Knut Olausson. Och grattis Norge som fick sin första Elitloppsvinnare sedan 1985 då vinnaren hette Rex Rodney.

resultat

Elitloppet, final 2005 - 1609 auto

1. Steilager* 10,0a (18) Per Oleg Midtfjeld
(Hingst 7 år e. Good As Gold - Keystone Jazzy)

2. Giant Superman 10,4a (205) FB Larsson
3. Giant Diablo 10,5a (442) Ö Kihlström
4. Kart de Baudrairie* 10,5a (159) J M Bazire Jean Michel
5. Gidde Palema 10,5a (20) Å Svanstedt
Opl. Iilster d'Espiens* 10,5a (808) J H Treich,
Civil Action* 10,9a (867) P Leoni,
d Digger Crown (143) 6ag S H Johansson.

Första pris: 2.500.000 kr. Odds: 1,86. Plats: 1,46 - 2,74 - 3,62