elitloppet 1982

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

idealen krossade allt!

Fransmannen körde inget i försöket. Bjöd i stället Dartster F. på segern. Men i finalen krossade han Dartster från dödens. Ideal du Gazeau vann lätt, Eugene Lefevre småskrattade åt svenskarna.

Strålande solsken mötte publiken 1982 och många vädrade äntligen blågul Elitlopps-seger. Olle Hedin, den lille tränaren från Solvalla, hade prickat formen på Dartster F. Paret susade till spets, ledde runt om och höll utan större ansträngning Ideal du Gazeau två längder bakom sig
.

struntade i bonusen

Men den lille tränaren från Frankrike, Eugene Lefevre, struntade i den extra bonusen, brydde sig inte om att köra för fullt. Det var finalen han skulle vinna och så blev det också, för andra gången på kort tid ("Idealen" tog också hem Elitlopps-titeln 1980).
 
Den svarte och urläckre hingsten dundrade nu offensivt fram i dödens, men Dartster, som startat pilsnabbt även i finalen, såg smått oslagbar ut. Två heat samma dag blev dock för mycket för hemmahoppet. Mitt på upploppet orkade han inte stå emot den tuffe och skoningslöse gästen. Eugene Lefevre satt bara och åkte. Sista biten hissade han lite med tömmarna. Så enkelt det såg ut. Och så bra han var, Ideal du Gazeau!

arg hanné strök zorrino

Dartster F. visade sin löpskalle och höll säkert outsidern Nino Blazing bakom sig. Nino kallades för Årets travskräll av TV-kommentator Bosse Blomqvist sedan Björn Lindbloms häst spetsat i försöket och dansat undan till nästan 20 gånger i odds.
 
Svenskarna hade ytterligare ett hopp i finalen men inkvalade Zorrino ströks. Tommy Hanné var arg på travmyndigheterna, som en månad före Elitloppet lagt sig i matchningen av hästen. Zorrino är i nuläget inte kapabel att klara två heat, sa en besviken Tommy och tog bort nioåringen från finalen.
 
Ideal du Gazeau såldes sedermera till Sverige. Affären möttes med en chock och när hans avkommor dök upp talade man om en ny ras.

Givetvis överdrivet nonsenssnack. Men man såg sig antagligen tvungna till det, Idealen var inte gratis att köpa loss.
Sedermera återvände han till sitt hemland. I mars -98 orkade inte hans hjärta längre. Men minnet av honom lever kvar.

resultat

Elitloppet, final 1982 - 1609 auto

1 Ideal du Gazeau 1.13,2 - Eugene Lefevre
(hingst 8 år e. Alexis - Venise du Gazeau)

2 Dartster F., Olle Hedin 13,2 (20)
3 Nino Blazing, Björn Lindblom 13,3 (160)
4 Snack Bar, Håkan Wallner 13,3 (81)
5 U.S.Thor Viking, Stig H Johansson 13,5 (416)
6 At Risk, Pekka Korpi 13,5 (183)
7 Al Joe, Berth Johansson 13,7 (469)
Struken: Zorrino

Förstapris: 250.000 kr. Odds: 2,06 Plats: 12-12