elitloppet 1994

Här försöker jag skriva lite om alla Elitlopp från 1978 och framåt.
1952 till 1977 har jag bara laddat upp videos. nästan alla redigerade av mig själv.
Även dom flesta från 1978 och framåt.

ELITLOPPET på huvudstads banan Solvalla, är årets höjdpunkt och måste upplevas på plats.

jublet ville aldrig ta slut

Ett riktigt klassiskt upplopp som jag aldrig glömmer!!

Copiad mot Pine Chip. David mot Goliat. Trodde alla. Men Copiad tog emot med slipade knivar. Han fick jänkaren att stånga pannan blodig. Sen ville jublet aldrig ta slut.

Solvallas Elitlopp kan liknas vid ett självspelande piano.
Emellanåt får pianot för sig att stämma upp i sällsynt njutningsfulla toner. Som 1994 års melodi till exempel. Ett elitlopp som blivit rena mästerverket.

bättre än mack lobell

Femårige Copiad ansågs vid den här tiden fortfarande färsk i verkligt kvalificerade sammanhang. Ja, det fanns till och med förståsigpåare som på fullt allvar menade att Berglöfs opålitlige krutpaket inte hade i Elitloppet att göra.

Däremot nämndes Pine Chips namn med största respekt. Den amerikanske gästen beskrevs av travkännare som en skoningslös pansarvagn. "Pine Chip är bättre än Mack Lobell", 
påstods det. En sån kaxig kommentar fanns det förstås anledning att ifrågasätta. Men eftersom uttalandet lämnade Chuck Sylvesters läppar, mannen som också tränat fenomenet Mack Lobell, förstod vi vartåt det lutade.

Copiad riskerade att bli pinsamt utskåpad.
Visserligen vann Berglöfs uppkomling lätt i försöket men sen sopade Pine Chip banan med motståndet i nästa heat. Det framstod därför orealistiskt och otänkbart att ge Copiad några chanser att rubba Pine Chip. Uppgiften såg helt enkelt omöjlig ut.

Den segersäkra kretsen runt Pine Chip kostade dessutom på sig att bjuda svensken på extra förmåner. Jänkarna vann lottningen och föredrog överraskande spår fyra i finalen. En förvånad Berglöf replikerade vaket och tog taktiskt spåret innanför. Ett oväntat förspel som också skulle få en helt avgörande betydelse för utgången av loppet.

klämd i ett skruvstäd

Sen började duellen som för evigt etsat sig fast i minnet hos alla elitloppsdyrkare. Pine Chip klämde elakt fast Copiad likt i ett skruvstäd. Lade en obönhörlig och manglande press på hemmahoppet, som på ett klibbigt underlag tvingades varva på rysliga 1.10. Copiad började få synbara problem att freda sig. Nu är det slut, tänkte man. Copiad är slagen.

Men på ett obegripligt vis krånglade sig Copiad ur den hemske jänkarens järngrepp, återtog kommandot och när sedan Pine Chip felade som slagen mitt på upploppet var saken klar. Copiad hade vunnit.

Hyllningarna till den ofattbart tappre svensken ekade länge runt den krokiga Bällstaån. Sällan, eller mera troligt aldrig, har det jublats så på en svensk travbana.
Copiads fantastiska hjältedåd chockade trav-Sverige. Och vi ryser fortfarande vid blotta tanken på det oförglömliga Elitloppet 1994

resultat

Elitloppet, final 1994 - 1609 auto

1 Copiad 1.11,8 - Erik Berglöf
(h 5 år e. Texas - Bibbi Girl)

2 Abo Volo, Paul Viel 12,7 (308)
3 Shan Rags, Noralf Braekken 12,8 (573)
4 Toss Out, Heinz Wewering 12,8 (999)
5 Bahama, Jean-Pierre Dubois 13,1 (999)
6 Bolets Igor, Lennart Forsgren 13,5 (301)
7 Houston Laukko, Jorma Kontio 14,4 (354)
8 Pine Chip, Chris Boring dgm2 (14)

Förstapris: 1.000.000 kr. Odds: 2,38 Plats: 16-27-30